TEAM8710 hekelt extra abonnementskost restafval: “Waarom betaalt Wielsbekenaar meer dan Kortrijkzaan?”
- marijndevos
- 7 jul
- 3 minuten om te lezen
De nieuwe afvaltarieven die binnenkort in Wielsbeke worden ingevoerd, wijken af van eerder genomen en unaniem goedgekeurde beslissingen. Naast de algemene stijging van de verwerkingsprijzen - die inwoners zou moeten stimuleren om beter te sorteren - wordt nu ook een extra abonnementskost van 24 euro per jaar aangerekend voor gebruik van de restafvalbak. TEAM8710 reageert scherp: “Wie goed sorteert, wordt helemaal niet beloond in Wielsbeke.”

De basis van dit dossier werd op 19 oktober 2023 unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad, op basis van een positief advies van de milieuraad. Maar volgens TEAM8710 voert het huidige bestuur nu in stilte belangrijke wijzigingen door. “Gezinnen zullen bovenop de hogere verwerkingskosten ook nog eens jaarlijks 24 euro extra betalen voor het gebruik van hun restafvalbakken. In Kortrijk - dat ook samenwerkt met IMOG - wordt die kost niét aangerekend. Heeft Wielsbeke wel goed onderhandeld?”, vraagt de oppositiepartij zich af.
Wat begon als een systeem dat goede sorteerders zou belonen, dreigt nu uit te draaien op een algemene kostenverhoging voor álle gezinnen. Daarom vraagt TEAM8710 een correctie van het nieuwe afvalreglement.
Restafval: forse stijging van de kostprijs
Het principe van het gedifferentieerd tariefsysteem (DIFTAR) - ‘de vervuiler betaalt’ - klinkt logisch. Maar in de praktijk worden ook de bewuste sorteerders in Wielsbeke geconfronteerd met hoge kosten.
Vandaag betaalt een inwoner gemiddeld 23 cent per kilo restafval, op basis van de 60-literzak van 1,70 euro (goed voor zo’n 7,5 kg volgens OVAM-cijfers). Binnen het nieuwe systeem stijgt dit tarief naar 34 cent per kilo: een verhoging van bijna 50%.
Daarbovenop komen nog extra kosten:
Een ‘aansluitingskost’ van 2 euro per maand, ofwel 24 euro per jaar. “Nochtans werd in de beslissing van oktober 2023 uitdrukkelijk vermeld dat deze kost niet zou worden aangerekend. We vragen om deze afspraak na te komen.”
Een aanbiedkost van 32 cent per lediging van een standaardcontainer van 120 liter.
GFT: te weinig flexibiliteit
Het apart inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) is belangrijk om de hoeveelheid restafval te verlagen. Wielsbeke kiest voor een abonnementsformule van 45 euro per jaar voor 36 ophalingen. Wie zelf composteert of kippen houdt, betaalt dit abonnement niet.
Toch is de regeling volgens TEAM8710 weinig rechtvaardig. “Inwoners kunnen de frequentie van de ophalingen niet zelf kiezen. Zelfs wie zijn container niet buitenzet, betaalt toch. Dat is onlogisch en oneerlijk voor wie bewust met afval omgaat.” De partij pleit dan ook voor een systeem waarbij enkel het effectieve aantal ophalingen wordt aangerekend.
Heel wat vragen blijven onbeantwoord
TEAM8710 stelt zich ernstige vragen over de uitwerking van het nieuwe systeem. Onder meer:
Blijven sociale en medische correcties behouden (bv. voor mensen met incontinentie of dialyse)?
Komen er steunmaatregelen voor mensen met een beperkt inkomen of alleenstaanden?
Alles moet vooraf worden betaald - hoe wordt hiermee omgegaan voor wie dit financieel niet aankan?
De administratie verloopt digitaal via een app. Wat met inwoners die digitaal niet vaardig zijn?
Kan er een slot op de container worden geplaatst om misbruik te vermijden? En hoort de kostprijs daarvan niet in het reglement thuis?
“Wat bedoeld was als een systeem om mensen te responsabiliseren, wordt nu een extra financiële last. Het huidige afvalbeleid lijkt vooral gericht op inkomsten, niet op eerlijkheid of ecologische motivatie.”
Recyclageparken: ook daar stevige prijsstijgingen
Ook op het recyclagepark worden de tarieven stevig opgetrokken:
Oranje groep (zoals zacht groenafval, niet-recycleerbaar hout): van 4 naar 7 cent per kilo. De 500 kg gratis zacht groenafval per gezin per jaar blijft behouden.
Rode groep (zoals grofvuil en bouwafval): van 20 naar 34 cent per kilo.
Huidige tarieven:

Nieuwe tarieven:

Bedankt, om hiervoor op te komen..ik ben alleenstaand, en probeer zo goed mogelijk te recycleren, want vuilzakken zijn al duur