top of page

Strenge regels maken ‘burgerkwartier’ onbereikbaar voor vele Wielsbekenaren

  • marijndevos
  • 30 jun
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 6 jul

Tijdens de gemeenteraad van juni werd beslist om een 'burgerkwartier' in te voeren. "Dat burgers vragen kunnen stellen aan de raad, juichen wij uiteraard toe. Maar de manier waarop dit gebeurt, tart elke verbeelding. Bepaalde groepen burgers worden – zonder objectieve reden – uitgesloten, raadsleden mogen niet reageren op gestelde vragen en er is een strenge sanctie voor burgers die de regels overtreden", aldus gemeenteraadslid Frédéric Depypere (TEAM8710).

 

Depypere, die als gemeenteraadsvoorzitter in de vorige legislatuur een eerste versie van het participatiereglement liet goedkeuren na overleg met alle fracties, betreurt dat dit voorafgaand overleg nu ontbrak.

 

Wie wordt uitgesloten?

Verschillende groepen inwoners mogen geen vragen stellen: leden van adviesraden over onderwerpen die binnen hun mandaat vallen, familieleden van raadsleden en inwoners die op een kieslijst stonden tijdens de laatste verkiezingen. "Volgens de meerderheid kunnen deze mensen andere kanalen gebruiken, maar volgens ons worden kritische stemmen hierdoor het zwijgen opgelegd."

 

Welke onderwerpen zijn taboe?

De onderwerpen waarover vragen gesteld mogen worden, zijn sterk beperkt. Vragen die een '(on)rechtstreeks privébelang' betreffen of tegenvoorstellen op reeds beslist beleid zullen geweigerd worden. Dit betekent dat vragen over lokale verkeersveiligheid of nabijgelegen bouwprojecten allicht onmogelijk zijn, terwijl juist zulke reacties op beleidsbeslissingen een belangrijke participatierol vervullen.

 

Geen debat

Ook de raadsleden worden aan banden gelegd. De vragen in de raad mogen immers geen aanleiding geven tot discussie, debat of stemming. "Het lijkt ons logisch dat alle fracties, niet alleen de meerderheid, mogen reageren. Pas dan voelen burgers zich écht gehoord", stelt Depypere.

 

Strenge sanctie

Burgers die de regels overtreden mogen niet langer deelnemen aan het burgerkwartier. Over een tweede kans beloofde men nog eens na te denken.

 

Onze conclusie: de invoering van het burgerkwartier met dergelijke strikte voorwaarden zal leiden tot het uitblijven van vragen. Deze aanpak ontmoedigt participatie en zet gemotiveerde burgers aan tot twee keer nadenken in plaats van hen te betrekken.

Comments


bottom of page